In speranta ca veti citi macar jumatate din aceste reguli elementare, arunc pe blog un articol util scris ca si o mica culegere de sfaturi de inceput pentru drumetii si dat la vale in sezonul rece.
De aproximativ o saptamana, internetul s-a impanzit de poze faine si filmari personale de prin creierul muntilor plini de zapada, drumetii la picior sau dat la vale cu un snowboard in picioare (sau schiuri, nu discriminam) Voi asterne si eu cateva randuri de bun simt despre cum sa te pregatesti pentru intalnirea cu muntele in sezonul rece, la intersectia dintre toamna si iarna, sau chiar in plina iarna. Daca vi se pare interesant, va invit sa cititi in continuare
A venit iarna, dar prin anumite locuri din Romania inca este toamna tarzie sau chiar primavara. Peisajul montan din zonele de joasa altitudine poate fi foarte diferit fata de cel din golul alpin, iar tu nici sa nu-ti dai seama de asta. Iernile alea friguroase si pline de precipitatii sub forma de zapada au devenit la fel de rare precum zimbrii nostri dragi din Romania. Dar si cand ninge, ninge! In ultimii ani avem mereu raciri bruste urmate de incalziri la fel de bruste, avem mereu mix de ploaie, lapovita, ninsoare, cald ziua, frig noaptea, multa chiciura si gheata pe trasee si pe vai.
### Drumetia la picior, toamna tarzie sau iarna ###
Verifica intotdeauna prognozele meteo. Nu consulta niciodata doar un site, ia-ti mai multe surse si interpreteaza datele. Verifica viteza vantului si temperatura resimtita pe munte. Multi uita de acest aspect, iar un -3 grade C expus la rafala de vant de 80 km/h se poate transforma in -15 grade C. Folosim in mod constant meteoblue, windy, meteo romania, wunderground etc. In ultima instanta, daca nu esti decis, poti suna la SALVAMONT asa cum facem si noi de mai multe ori cand avem anumite indoieli. Oamenii de acolo iti vor expune parerea lor de la baza sau din varful muntelui si e bine sa asculti de ea!
Nu subestima muntele si schimbarile de vreme. La poalele muntelui poate fi primavara, in cel mai bun caz, sau poate sa ploua, iar sus la 2000 m altitudine, ceata, vant, gheata, zapada, pericol de avalasa. Echipamentul tau in astfel de sezoane ar trebui sa fie standard si sa includa: pantaloni lungi impermeabili care au si rol de protectie antivant, geaca impermeabila care are si rol de protectie antivant, pelerina, fes, manusi impermeabile, buff termic si antivant pentru acoperit gura si nasul, ochelari de soare (in cel mai rau caz) sau ochelari pentru drumetii montane - protectie antivant si protectie laterala contra reflexiei provocate de zapada.
Pe sub acest echipament puteti aplica tehnica foilor de ceapa, asta insemnand mai multe straturi de echipament tehnic care va va permite sa pastrati caldura corpului , sa eliminati mai bine transpiratia si sa va uscati mai repede. Puteti incepe cu un tricou tehnic din lana merino sau sintetic, apoi cu un polar cu diferite specificatii legate de mentinerea temperaturii corpului in functie de frigul de afara. Daca sunteti foarte frigurosi de fel, puteti sa mai adaugati o bluza termala de corp sau chiar o jacheta de puf sau sintetica, tot ca strat intermediar. Pe sub pantalonii de drumetie puteti purta izmene termale sintetice sau din lana merino. Ciorpaii trebuie sa fie sintetici sau lana merino. Ai grija sa ai la tine haine de schimb pe care le infasori intr-o punga de plastic ca sa le poti pastra uscate pana la destinatie.
Incaltarile obligatorii vor fi bocancii de munte, neaparat impermeabili si de calitate. O membrana goretex va face diferenta fata de bocancii mai ieftini, iar zicala "sunt prea sarac sa-mi iau lucruri ieftine" se aplica de minune echipamentului tehnic care trebuie sa te poarte in siguranta si confort pe tot drumul. Ai grija ca bocancii sa fie in stare buna, sa nu fi fost uitati cu anii prin soare sau locuri umede. Trebuie sa iei bocancul in mana si sa verifici talpa tragand de aceasta cu putere.
Daca aveti vreun dubiu, e timpul sa cumparati alti bocanci, deoarece stratul dintre talpa bocancilor vechi, pastrati necorespunzator, va incepe sa se macine si veti ramane fara talpa. In functie de cat de sus veti ajunge, trebuie sa luati in considerare ca pe langa bocanci, mai trebuie sa aveti cateva accesorii care sa va asigure o ascensiune cat mai sigura. Minimul de echipament pentru drumetii de iarna la peste 1800m sunt coltarii si pioletul! Tipurile difera, dar pentru drumetii pe carari turistice veti alege pioletul de tura, iar coltarii se gasesc pentru orice tip de bocanc, cei cu chingi de prindere fiind pentru incepatori care nu-si permit sa aiba un bocanc pentru prinderi step in - precum legaturile la schi.
Ai grija sa nu confunzi coltarii cu "gherutele de pisica". Acestea sunt o varianta light a coltarilor, bune pentru drumetii usoare pe grohotis, zone cu portiuni usoare de gheata, noroi etc si se pot prinde pe orice tip de incaltari. Ca si ajutor in ascensiuni, betele de trekking sunt foarte utile si de un real ajutor atat pentru genunchi (bratele preiau 30% din greutatea corpului si a rucsacului de tura), te vor ajuta la echilibru si iti vor da suflu pe urcari si siguranta pe coborari. Nu uita in afara rucsacului, frontala cu baterii incarcate, medicamente, o folie de supravietuire, termos cu ceai fierbinte, fara alcool, alimente uscate, verifica telefonul, ia o baterie externa, incarca o aplicatie recomandata de montaniarzi si foloseste-o din cand in cand pentru a verifica ca esti pe traseul corect, asta doar dupa ce ti-ai facut temele acasa corespunzator si cunosti lungimea, durata si dificultatea traseului.
Fii sincer cu tine si evalueaza-te corect. Gandeste-te daca poti face traseul propus, pune in balanta experienta ta personala, antrenamentul si conditia fizica actuala. Incearca sa nu pleci singur pe munte, anunta tot timpul apropiatii tai despre traseul pe care il vei face sau cauta grupuri organizate care au aceeasi pasiune si scop, observa schimbarile bruste de vreme si temperatura, observa stratul de zapada si fii gata sa renunti la ascensiune in cazul in care ai cel mai mic indiciu ca iti este pusa viata in pericol. Informeaza-te asupra traseelor inchise in perioada de iarna si renunta in parcurgerea acestora. Muntele va fi acolo mult timp dupa ce tu nu vei mai fi, asa ca vor mai exista ocazii sa-l cuceresti!
### Ascensiunea si datul la vale cu un snowboard/schi ###
Toate punctele de la sectiunea drumetie sunt valabile si pentru datul la vale pe snowboard/schi. Vom face referire strict la snowboard, deoarece aceasta este nisa noastra in tabere si la lectiile de grup Iata de ce trebuie sa tii cont in plus fata de ascensiunile la picior.
Verifica intotdeauna meteo si buletinul nivologic emis. In cazul in care nu ai suficiente informatii, suna la salvamont, cabanier sau la statiunea de schi unde vei merge. In functie de buletinul nivologic si sfaturile celor mai sus mentionati, iti poti face o parere despre gradul de avalansa. Nu este o stiinta exacta, iar surprizele neplacute pot aparea atunci cand nu te astepti. Exista particularitati si zone de declansare a avalanselor pentru fiecare versant in parte. Cel mai bine este sa eviti offpiste-ul si deplasarile pe versanti atunci cand riscul de avalansa este ridicat. Verifica starea vremii si ceata ce te poate pune in dificultate sau te poate dezorienta.
Nu te da singur pe munte, desi majoritatea din noi am facut-o macar o singura data. Aduna-ti prietenii si mergeti in gasca atunci cand va dati in afara partiei. Ordonati-va si asteptati ca fiecare sa termine traversarea vaii, astfel ca reduceti riscul de avalansa iar cel care se da poate fi monitorizat. Aveti grija la cornisele formate din zapada depusa de vant, la placile de zapada ce arata precum depunerile de nisip din desert, la pantele inclinate si incarcate de zapada.
Poarta casca si lasa figurile din filme. Sunt destui pro care si-au pus capat carierei din aceasta cauza. Mergi la cursuri de avalansa si invata despre ele. Cu cat vei stii mai multe, cu atat vei fi mai cumpatat si vei lua decizia corecta pe munte. Invata sa sondezi in zapada, cumpara-ti lopata si sonda ta noua, investeste in echipament si cumpara-ti dispozitiv DVA ( detector victime avalansa), invata sa-l folosesti si foloseste-l cu prietenii. Indeamna-i si pe ei sa poarte DVA, astfel sunteti toti protejati. Strange-ti bani si cumpara-ti un rucsac ABS pe care sa-l poti declansa in caz de avalansa. Acesta te ajuta sa plutesti in zapada, datorita unui balon ce se umfla in spatele rucsacului tau.
Alege-ti un rucsac potrivit pentru ascensiuni cu placa, acesta trebuie sa aiba obligatoriu chingi de prindere a placii, iar placa trebuie transportata in spatele acestuia, mainile fiind intodeauna libere pentru folosirea betelor de trekking sau a pioletului.
Studiaza harta, variantele offpiste prezentate de statiune, intreaba daca nu cunosti zona si fa-ti temele corect. Citeste harta si elevatia, ai grija sa nu fii pacalit de diferenta de altitudine. Nu te aventura prin zone necunoscute crezand ca vei ajunge tu undeva in civilizatie sau inapoi la transportul pe cablu. Exista o mare sansa sa te pierzi si sa suni la salvamont sau jandarmeria montana deoarece te-ai pierdut sau blocat pe o zona de abrupt. Ai grija la ceata deasa. Aceasta in combinatie cu albul zapezii pot produce dezorientari grave si, uneori, la accidente grave datorate caderilor in gol de pe stancile acoperite cu zapada si ceata ce produc iluzia unei vai continue. Ai grija la curgerile de zapada deja formate si la golurile de aer (tree well) formate la baza brazilor de pe versanti. Acestea pot fi capcane in care poti ramane captiv fara posibilitatea de a mai iesi.
Cunoaste-ti limitele si apeleaza cu incredere la un instructor ghid care te poate invata sa-ti imbunatatesti tehnica si stilul de dat in zapada mare si poate merge cu tine in zonele de offpiste. Acesta poate face ca totul sa fie o experienta memorabila.
Numele meu este Alex si sunt instructor de snowboard, ghid montan, ghid national si ghid de aventura in cadrul proiectului OnAdventure.
https://www.instagram.com/p/B6gZ-7kJ1I9/ https://www.youtube.com/watch?v=Jxip_K5T4JU https://www.instagram.com/p/B6pXpo4pOhO/ https://www.instagram.com/p/B90ri1tJVDS/
Spor la aventuri!
Comments